9 redenen waarom je als ondernemer een website nodig hebt

Ik analyseerde de 20 hoogst rankende artikelen over waarom bedrijven een website moeten hebben en dit is wat ik vond.

Ik denk niet dat ik iemand nog hoef te overtuigen van de noodzaak of het nut voor bedrijven om een website te hebben. Iedereen voelt wel aan dat een website inmiddels onmisbaar is. Toch ben ik er ook stellig van overtuigd dat je geen website nodig hebt om je eerste verkopen te maken of je eerste klanten binnen te halen. Maar wil je als ondernemer echt succesvol zijn en groeien, dan zul je toch op een gegeven moment een serieuze, aantrekkelijke website moeten hebben.

Hoe zit dat dan? Wat zijn nou de voordelen van een website voor bedrijven? Ik wilde niet zomaar mijn ingevingen neerpennen, en data is zegmaar echt mijn ding. Dus ik zocht 20 artikelen over dit onderwerp met Google – ja, de hoogst rankende artikelen uiteraard. Ik analyseerde alles wat geopperd werd en ontdekte dat er behoorlijk wat onderlinge verwevenheden waren. Zo zie je maar dat waarom je een website moet hebben niet persé een rechttoe rechtaan uitleg heeft, maar dat het wel diep verweven is met het complexe spel van communicatie en sales. En daarmee blijft een goede website dus onmisbaar voor wie succevol wil ondernemen!

Het aantal redenen dat in de 20 onderzochte artikelen vermeld werd varieerde van 3 tot 10. Waarschijnlijk omdat de één het eenvoudig wilde houden, of niet veel tijd had om een blog te schrijven en voor degenen die voor tien gingen: omdat dit een mooi rond getal is.

Wat heb ik gedaan?

Ik heb alle redenen die genoemd werden met hun uitleg op een hoop gegooid en heb ze toen gesorteerd. Ik bleek 158 redenen te hebben genoteerd, met veel dubbeling uiteraard. Deze konden worden teruggebracht naar 17 verschillende redenen, maar waar nog steeds een zekere dubbeling in zat – zeker als je naar de uitleg bij de redenen keek. Aggregatie op inhoud leverde tenslotte 9 veelgenoemde redenen op, waar je de overige redenen eigenlijk onder kunt scharen. In een poging er een mooie datavisualisatie van te maken ontdekte ik dat er verbanden bestonden tussen de verscillende redenen. Ze staan niet geheel los van elkaar. Er is een zekere overlap, of logische opeenvolging. Toen ik deze verbanden in mijn visualisatie probeerde te verwerken kwam ik uiteindelijk op een bloem uit met in haar hart Informatie-deling. Dit is toch wel de belangrijkste reden en vormt ook de kerntaak van een website. Daar is iedereen het over eens – het wordt door alle blogs genoemd. Daarna volgen vindbaarheid en betrouwbaarheid en dus nog 6 andere redenen, die in andere blogs meer zullen worden toegelicht. Twee redenen zijn appart gezet – tijd, geld & omzet en concurrentie-voordeel. Ze hadden net zo goed onderdeel van de bloem kunnen zijn, want ik denk niet dat deze redenen zo anders zijn dan de bloemblaadjes, maar het paste niet meer en ze pasten wel bij elkaar; dus ik heb maar voor deze visuele oplossing gekozen, wat bovendien de bloem compleet en herkenbaar maakt – en er is een leuke uitleg bij:

Je website vormt je bedrijf haar thuishonk, waar ze volledig in control is, en van waaruit ze zich kan profileren. Dit levert je tijd, geld en omzet op en dus een concurrentievoordeel. Met andere woorden: je website laat je bedrijf bloeien, of bloeden; dus zorg er goed voor ?.

Hieronder vind je de 9 redenen waarom je een website moet hebben en in hoeveel van de 20 onderzochte artikelen deze redenen genoemd werden. Voor elke reden heb ik een blog met extra uitleg gemaakt, evenals een blog over de verbanden tussen de redenen.

  1. Informatie-deling
  2. Betrouwbaarheid
  3. Vindbaarheid
  4. Controle
  5. Bespaart tijd en geld en levert meer omzet op
  6. Levert een concurrentie-voordeel op
  7. Beschikbaarheid (24/7)
  8. Groter bereik
  9. Nauwer contact

Bronnen

Dit waren de 20 hoogst rankende artikelen (in willekeurige volgorde) over dit onderwerp in juni 2022:

  1. 5 redenen waarom je geen website nodig hebt, Johannes Baas, April 2016; van platehelp.nl
  2. 10 redenen waarom een website nodig is in 2021, Joshua Clinton, Juli 2021; van fixwebs.nl
  3. Heb je als online ondernemer écht een website nodig? Of kan het ook met alleen social media? Sabine Boogaard, Mei 2021; van sabineboogaard.nl
  4. Heb ik een website nodig? Sanne; van sannecommunicatie.nl
  5. Heb je als ondernemer nog een website nodig in 2022? Van branderbrander.nl
  6. 8 redenen waarom een website nodig is in 2020, Chiel Oude Breuil, Juli 2020; van webob.nl
  7. 6 redenen waarom een website nodig is in 2019, Van dlogic.nl
  8. Waarom heb je een website nodig? Joep Franssen Van webnexus.nl
  9. Waarom heb ik een website nodig? November 2021; van frontspace.nl
  10. 10 redenen voor het laten ontwikkelen van een (nieuwe) website; van joomla-website-designer.nl
  11. 10 redenen waarom jouw bedrijf website nodig heeft; van webduim.nl
  12. 13 redenen waarom bedrijven een website nodig hebben in 2022, Patty,Jan 2022; van zyro.com
  13. Waarom is een website belangrijk? Maart 2020; van webhero.be
  14. Waarom is een website voor bedrijven zo belangrijk? Thomas Laperre,2019; van bloeise.nl
  15. Waarom is een website nodig? Daniël, Maart 2022, van webexact.nl
  16. Vijf redenen waarom je met een eigen website de baas van het internet bent; van booomdigital.nl
  17. 7 redenen waarom een website belangrijk is voor je bedrijf, Marloes, september 2020; van liloweb.nl
  18. 3 redenen waarom jouw bedrijf een website nodig heeft; van e-machine.nl
  19. 10 redenen om een website te nemen, Cynthia, november; van digidames.nl
  20. 5 Redenen waarom jouw bedrijf een website nodig heeft; van webstrategen.nl